CARNetova korisnička konferencija 2014

Zbornik radova - ISBN 978-953-6802-29-6 »

Osvrt na petu WiFi generaciju - standard 802.11ac

2. verzija
View File
pdf
864KB
prezentacija
View File
pptx
485KB

Danas svijet sve više i više napreduje u skladu s tehnikom. Nagađa se do će kraja 2020. godine preko 212 milijardi uređaja biti povezano bežičnom mrežom. Trenutno u svijetu prevladava 802.11n protokol, no potrošački i komercijalni trendovi su stvorili potražnju za nečim novim, a to je 802.11ac protokol. 802.11ac standard je brža i skalabilnija verzija standarda 802.11n. Omogućava slobodu koju pruža bežično spajanje s mogućnostima Gigabit Etherneta. Bežična lokalna mreža značajno se poboljšava u podržanom broju korisnika koje se može spojiti na pristupni čvor, bolje iskustvo za pojedinog korisnika i veći broj paralelenih video stream-ova. Velika prednost je i povećanje trajnosti baterije na prijenosnim računalima i mobilnim uređajima, jer se prijenos podataka obavi brže, a adapter može „uspavati“ dok je neaktivan i „probuditi“ samo kad je potreban. 802.11ac standard povećava svoju brzinu tako što povećava tri različite dimenzije, frekvencije kanala s dosadašnjih 40 MHz na 80 ili čak 160MHz. Modulacija je gušća, 256 kvadraturna amplitudna modulacija (QAM) naspram dosadašnjih 64 QAM. Povećava se i maksimum višestrukih stream-ova na osam što dvostruko ubrzava vezu. Poteškoća se nalazi u komercijalnoj prodaji zbog manjka adaptera na uređajima. Potencijalno rješenje predstavljaju modularni Access Point uređaji na 802.11n standardu koji se mogu unaprijediti na 802.11ac kada postane više komercijalno raširen.

Autor(i):

Ivan Kranjčević    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Ivan Kranjčević rođen 1990 godine. Završio Opću gimnaziju u Velikoj Gorici te trenutno studira na stručnom studiju "Održavanje računalnih sustava" u Velikoj Gorici.
Urednik e-zinea brija.com, webmaster na metalac-hrvanje.hr i studio-arena.hr te studentski radi u Hewlett Packardu.

Bruno Valić    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Bruno Valić rođen 1988. godine. Završio je stručni studij iz područja računarstva, a nakon toga i specijalistički diplomski stručni studij Informacijski sustavi sve na Veleučilištu Velika Gorica i stekao stručni naziv struč. spec. ing. techn. inf. Završio CISCO CCNA akademiju i stekao CCNA Routing and Switching certifikat 2013. g. Zaposlen na Veleučilištu Velika Gorica kao asistent u nastavi na kolegijima Računalne mreže i Internet infrastruktura i u Uredu prodekana za nastavnu djelatnost.

Tomislav Gligora    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Predavač na Veleučilištu Velika Gorica na kolegijima Baze podataka, Distribuirane baze podataka i Projektiranje informacijskih sustava.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2013 Zakon Group LLC