CARNetova korisnička konferencija 2014

Zbornik radova - ISBN 978-953-6802-29-6 »

Od igre s kockicama do programera – Lego Mindstorms

2. verzija
View File
pdf
365KB
prezentacija
View File
pptx
775KB

Potražnja za kvalitetnim programerima na tržištu rada je već duže vrijeme aktualna i kontinuirano je u porastu. Radi toga je uključivanje djece u svijet programiranja potrebno ostvariti što je ranije moguće – već u osnovnoj školi. Razvojni alati koji se koriste kod programiranja sve se više temelje na vizualnom slaganju logike i algoritama koji se koriste u programima, kako bi se fokus s tehničke strane implementacije usmjerio na što brže i kvalitetnije ostvarenje cilja koji je potrebno postići – funkcionalnog programa. Mladim informatičarima je u svijet programiranja najlakše kročiti kroz igru, što tvori idealan temelj za spajanje dvaju interesnih područja: igru s kockicama i programiranje vlastitih robota.
Lego kockice i njihova mogućnost slaganja različitih objekata su oduvijek privlačile djecu različitih uzrasta i poticale njihovu maštu i kreativnost. Osim serija kockica za najmlađe uzraste, inženjeri Lega su osmislili i setove koji omogućavaju izgradnju robota kojeg je moguće programirati na vrlo jednostavan način. Najnaprednija inačica takvih setova kockica naziva se Lego Mindstorms. U ovom radu je opisano kako je Lego Mindstorms NXT 2.0 set moguće iskoristiti za učenje programiranja vlastitog robota opremljenog sa senzorom za dodir, senzorom udaljenosti i senzorom za raspoznavanje boje, te mikroprocesorom i servomotorima koji omogućavaju kretanje robota. Korištenjem ekvivalentnih grafičkih simbola kojima je moguće postići funkcionalnost „if-else“ naredbi, „for“ petlji i postavljanje vrijednosti varijabli programiranje za najmlađe uzraste može postati vrlo zabavno i jednostavno, rezultati izvođenja programa su brzo vidljivi, a što je najvažnije, stvara se temeljno znanje za programiranje u velikom broju različitih programskih jezika.

Autor(i):

Aleksander Radovan    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Aleksander Radovan je diplomirao računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a trenutno završava i doktorski studij. Nakon diplomiranja radio je kao Java programer i voditelj niza projekata. Praktično znanje i iskustvo programiranja i rada na projektima prenosi na svoje studente na Veleučilištu Velika Gorica i Tehničkom veleučilištu u Zagrebu gdje radi kao predavač na kolegijima vezanim uz programiranje u jezicima Java, C i Python, te programiranje sustava koji koriste umjetnu inteligenciju.

Tin Kramberger    
Tehničko Veleučilište u Zagreb
Hrvatska

Tin Kramberger je završio specijalistički diplomski stručni studij informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Trenutno radi kao predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu na kolegijima vezanim uz baze podataka i programiranje Java i Android aplikacija.

Tomislav Gligora    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Tomislav Gligora je završio završio specijalistički diplomski stručni studij informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Trenutno radi kao predavač na Veleučilištu Velika Gorica na kolegijima vezanim uz baze podataka i projektiranje informacijskih sustava.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2013 Zakon Group LLC