CARNetova korisnička konferencija 2014

Zbornik radova - ISBN 978-953-6802-29-6 »

Mobilne tehnologije, razvoj alata i aplikacija - MIT App Inventor

2. verzija
View File
pdf
676KB
prezentacija
View File
pptx
222KB

Danas potražnja za programerima biva sve jača te mnoge razvijene zemlje koje se suočavaju s nedostatkom kvalificiranog radnog kadra, traže načine da osiguraju bolju edukaciju vlastitih stanovnika u budućnosti.
Tokom 2013.g tehnološki tržišni lideri poput Amazona, Microsofta i Googlea su u suradnji s Code.org neprofitnom organizacijom započeli projekt naziva „The Hour of Code“, gdje imaju za cilj upoznati milijune učenika i studenata s osnovama software developmenta. U međuvremenu su izbačena nekolicina rješenja (Khan Academy, CodeAcademy i sl.) koji upravo imaju cilj educirati korisnike o razvoju aplikaciju, i općenito informatičkim tehnologijama. Jedno od najpoznatijih rješenja je i „MIT App Inventor“.
„MIT App Inventor“je web aplikacija otvorenoga kôda koja je zapravo proizvedena od strane Googlea, a sada spada pod vlasništvom Massachusetts Institute of Tehnology (MIT-a). Aplikacija ili bolje rečeno – rješenje, omogućuje zainteresiranim korisnicima da na veoma jednostavan način, pomoću slaganja vizualnih blokova (objekata), kreiraju aplikacije za AndroidOS. Prednosti ovoga rješenja su zaista mnoge, korisnici prije svega nisu primorani instalirati dodatne aplikacije (IDE sučelja) na računalo da mogu koristiti App Inventor. Potrebit' je samo web-preglednik. „App Inventor“ se nalazi u cloudu čime se stiče doza komfornosti - s kojeg god računala da korisnik pristupa, dočekati će ga isto!
Detaljnije informacije, kao i primjer izrade jedne jednostavne aplikacije za smartphone pogonjen AndroidOS, prikazati će se u radu.

Autor(i):

Sebastian Firi    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Sebastian Firi rođen u Zagrebu, 07.svibnja 1991.godine. Student II. godine stručnog studija računarstva, pri Veleučilištu Velika Gorica. 2013.g. završio Software Startup akademiju u suradnji Microsoft Hrvatske i VERN' veleučilišta. Kao kandidat, početkom 2014. pristupio rješavanju Case Studya tvrtke VIPNet d.o.o. Dvogodišnje radno iskustvo na području telekomunikacija, s ciljem daljnjeg usavršavanja na području ICT djelatnosti.

Bruno Valić    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Bruno Valić rođen 1988. godine. Završio je stručni studij iz područja računarstva, a nakon toga i specijalistički diplomski stručni studij Informacijski sustavi sve na Veleučilištu Velika Gorica i stekao stručni naziv struč. spec. ing. techn. inf. Završio CISCO CCNA akademiju i stekao CCNA Routing and Switching certifikat 2013. g. Zaposlen na Veleučilištu Velika Gorica kao asistent u nastavi na kolegijima Računalne mreže i Internet infrastruktura i u Uredu prodekana za nastavnu djelatnost.

Tomislav Gligora    
Veleučilište Velika Gorica
Hrvatska

Predavač na Veleučilištu Velika Gorica na kolegijima Baze podataka, Distribuirane baze podataka i Projektiranje informacijskih sustava.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2013 Zakon Group LLC