CARNetova korisnička konferencija 2014

Zbornik radova - ISBN 978-953-6802-29-6 »

Kroz videokonferencije: „Računamo, čitamo, istražujemo“

2. verzija
View File
pdf
547KB
prezentacija
View File
pdf
2.2MB

S razvojem informatičke tehnologije bilo je samo pitanje vremena kada će e-učenje postati učenje koje će učitelji na zadovoljstvo svojih učenika, digitalnih urođenika, prigrliti. Učitelji kao nositelji promjena u svojim ustanovama mogu organizirati niz vrsta e-učenja, a sve u svrhu unapređenja odgojno-obrazovnog procesa.
U ovom radu opisana su iskustva primjene nekoliko vrsta e-učenja kao što su videokonferencije, Moodle sustav te niz web 2.0 alata za komunikaciju i izradu zadataka. Sve nabrojane vrste e-učenja provedene su kroz međurazrednu suradnju dviju zagrebačkih škola i učenika četvrtih razreda. Učiteljice oba razreda 30 satova Hrvatskog jezika, Matematike i Prirode i društva provele su zajedničkom online suradnjom putem videokonferencija.
Učiteljice oba odjela istodobno su realizirale dogovorene sadržaje te pristupale usvajanju ključnih pojmova u razvijanju kompetencija. Nakon nastavnih satova realiziranih videokonferencijama suradnja je nastavljena kroz Moodle tečaj i niz Web 2.0 alata.
Sudjelovanjem u predviđenim aktivnostima poticalo se učenje i razumijevanje te se podigla razina kvalitete školskog obrazovanja. Cilj je bio i osuvremeniti nastavu te uporabiti videokonferencije kao inovativnu metodu za razvoj učeničkih vještina.

Ključni pojmovi: videokonferencija u nastavi, e-učenje

Autor(i):

Nina Knežević    
Osnovna škola Prečko
Hrvatska

Nina Knežević, diplomirana je učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Prečko u Zagrebu. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća. Nositelj je promjena u svojoj školi te voditeljica ODS projekta. Izuzetno je uspješna u popularizaciji hrvatske tradicijske kulture među učenicima. Voditeljica je Comenius i eTwinning projekata u školi.

Suzana Delić    
Osnovna škola Horvati
Hrvatska

Suzana Delić je diplomirana učiteljica savjetnica s pojačanim predmetom informatike. Suzana je zaposlena u zagrebačkoj OŠ Horvati, u kojoj je i voditeljica projekata Comenius, međunarodnog projekta Time, kao i nekoliko e-Twinning projekata. Promovirajući uvođenje videokonferencija u nastavi da bi se što bolje ostvarili kurikulumski ciljevi, i sama je vodila stotinjak videokonferencija te je i regionalna koordinatorica Megaconference Jr. U brojnim projektima usko surađuje i s CARNetom, čija je administratorica. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća te usko surađuje s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Na projektima vezanim uz videokonferencije već godinama surađuje sa školama iz Hong Konga, Londona, New Yorka i Londona (Kanada). Održala je niz predavanja, webinara i radionica na državnoj i međunarodnoj razini. Voditelj je i GLOBE programa. Kao velik zaljubljenik filma posebno je ponosna na dvije nagrade s međunarodnog Pulskog filmskog festivala u kategoriji najboljeg amaterskog filma.


Suautorica je Profilova udžbenika iz hrvatskoga Priča o jeziku 3 i jedna od urednica portala Suradnici u učenju, u čijim akcijama pod nazivom „Sigurniji internet za djecu“ redovito sudjeluje. Redovito je na Facebooku. E-mail: suzana.deli@gmail.com

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2013 Zakon Group LLC